MusikRUM kallar vi vår årliga barn- och ungdomsfestival. Festivalen vänder sig till musik- och dansintresserade ungdomar 10-25 år från hela landet.
Vi arrangerar MusikRUM i samarbete med studieförbundet Kulturens, SvUB – Sveriges Unga Blåsare och regionala musik- och kulturskolor.
Festivalen tar en paus 2023/24 då vi planerar för hur arrangemanget ska utvecklas.
Varje sommar får unga i åldern 15-25 år från hela Sverige chansen att spela tillsammans i RUM:s Blåslandslag, en av RUM:s äldsta verksamheter. Under två veckor musicerar de på hög nivå och utvecklas tillsammans.
Målsättningen är att skapa landets bästa amatörblåsorkester för ungdomar och att genom dem inspirera det lokala blåsmusiklivet i hela landet, liksom att bevara och utveckla den svenska blåsmusiktraditionen.
RUM:s Stråklandslag är en nationell stråkkurs som arrangeras av RUM i samarbete med Musikkonservatoriet Falun och Musikkonservatoriet Faluns vänförening.
Kursen vänder sig till dig som är 14 – 25 år och spelar stråkinstrument. Kursinnehållet består av stråkorkester, kammarmusik och enskilda lektioner. Kursen avslutas sedan med tre offentliga konserter.
Tónlek är en veckolång stråkkurs för ungdomar från hela Norden i åldrarna 10–25 år.
På Tónlek leker vi med musik samtidigt som vi tar den på stort allvar. Våra deltagare får enskilda lektioner och möjlighet att uppträda på konserter. Vår stråkorkester är indelad i tre nivåer för att passa olika nivåer.
Från och med i år har vi ungdomar och unga vuxna ända upp till 25 år med på kursen. Vår seniororkester får en avancerad repertoar med utmaningar för såväl högskolestudenter som konservatorie- och folkhögskolestudenter i musik.
2024 arrangeras kursen i Sverige.
SPETS är RUM:s ledarskapsutbildning för ungdomar.
Är du 16-20 år som vill utvecklas som ledare? Då är RUM:s ledarskapsutbildning SPETS något för dig! Här får du möjligheten och verktygen att skapa en plattform för ett framgångsrikt ledarskap och forma ditt personliga uttryck.
Under tre helger i Stockholm får du kunskaper och vänner för livet!
SPETS ledarskapsutbildning. Foto: Emelie Falk
Framtidens Musikpris Foto: Hanna Fred Ekman
Framtidens Musikpris instiftades av RUM för att ta till vara på behovet att uppmärksamma barn och ungas möjlighet till utveckling. Tillsammans med Stim och flera andra samarbetsorganisationer vill vi lyfta fram de bakomliggande faktorer, personer och organisationer som bygger upp, upprätthåller och möjliggör bredden och spetskompetensen inom svenskt musikliv.
Vi sammanför branschen i ett pris som går till dem som idag skapar möjligheter för ett rikt framtida musikliv. Priset syftar att stärka och utveckla samarbetet och kommunikationen mellan skolor, organisationer, institutioner och företag. En möjlighet att delta i arbetet för återväxt inom svenskt musikliv.
Vi vill uppmuntra och ge välförtjänt uppmärksamhet till eldsjälar, entusiaster, pedagoger, ensembler organisationer, entreprenörer, barn och unga.
Nexus är ett Arvsfondsprojekt som har utvecklat en ny samverkansmodell med syftet att möjliggöra för fler att engagera sig i kultur- och föreningslivet. Projektet riktade sig särskilt till unga under 26 år samt personer med funktionsvariationer i alla åldrar.
Projektet drevs av RUM i samarbete med Kontaktnätet, Ung Media Sverige och SUB – Riksförbundet För Subkultur.
RUM frågar proffsen Foto: Hanna Fred Ekman
RUM frågar proffsen är en inspelad intervjuserie om tio avsnitt där vi tillsammans med er medlemmar ställer frågor till inspirerande proffs inom kulturvärlden.
I våra distrikt och lokalföreningar bubblar det av verksamhet. Vi samarbetar också med många andra arrangörer för att våra medlemmar ska kunna gå på så många olika verksamheter som möjligt.
Du kan läsa mer om vad som är på gång där du bor på respektive distrikts webbplats.
Kolla till exempel in RUM Stockholms storband! Eller kanske lite rörbladsskoj i Göteborg?
Kanske hittar du en förening som håller på precis med det du vill göra?
Eller kanske vill ni själva starta en förening?
Vill du veta mer om RUM:s historia hittar du det här.
RUM: Blåslandslag på KMH 2019. Foto: Hanna Fred Ekman