RUM:s teckning
Kulturens - studieförbundet för oss!

KULTURENS – studieförbundet för oss!

Vad är folkbildning? Med största sannolikhet det mesta av det din förening redan gör!

Vad betyder detta? Jo, att ni kan söka samarbete med Kulturens – studieförbundet för oss! Vårt studieförbund Kulturens Bildningsverksamhet kan hjälpa er att förverkliga era drömmar!

RUM var med och bildade Kulturens Bildningsverksamhet 2010, ett eget studieförbund för alla former av kultur. Kulturens är ett religiöst och partipolitiskt obundet studieförbund som verkar för att främja demokratiska värden och ett starkt föreningsliv i folkbildningens anda.

Vad är folkbildning? Varför ska vi göra folkbildning?

Folkbildning är när vi lär oss saker tillsammans, när vi inte är i skolan. Det kan till exempel vara att vi spelar musik eller teater tillsammans, läser och diskuterar böcker tillsammans, har en matlagningskurs eller lär oss om politik. Om vi gör detta i samarbete med ett studieförbund kan de hjälpa oss att göra detta – vi kan få delta i utbildningar för att utvecklas, få verksamhetsmedel som täcker en del av våra kostnader för genomförande och vi kan söka extra projektmedel när vi gör någon extra stor satsning, som exempelvis ett läger.  

Hur fungerar det?

När RUM gör folkbildning så gör vi det tillsammans med Kulturens, vårt studieförbund. Därför rekommenderar vi att de föreningar som vill börja göra folkbildning också gör detta tillsammans med Kulturens.  

De flesta aktiviteter RUM gör tillsammans med våra medlemmar, så som kurser, workshops och läger, är aktiviteter som kan vara folkbildning. Kulturens hjälper oss med detta, det kallas att vi arrangerar aktiviteten i samarbete med Kulturens.  Så här gör vi:

  1. Vi berättar för Kulturens att vi ska göra en aktivitet som folkbildning tillsammans med dem. Vi berättar vad vi ska göra, när vi ska göra det, och vilka som ska vara med. Då har vi gjort vad som kallas för en föranmälan.

  2. Vi får en blankett som vi ska fylla i medan vi gör aktiviteten. Hur blanketten ser ut beror på vad vi gör.

    –  När du gör en konsert, en teaterföreställning, ett tattoo eller något liknande, är det ett Kulturprogram och då fyller ni i en blankett som heter Kulturrapport för att berätta att ni faktiskt gjort det ni föranmälde.

    –  När ni repeterar under en termin, har ett läger eller annat ni gör utan publik, så är det en studiecirkel och då får ni en närvarolista att fylla i. Fyll i denna varje gång ni ses och gör folkbildning. När ni är klara för terminen eller lägret är över, skickar ni in denna till Kulturens för att berätta att ni faktiskt gjort det ni föranmälde.

  3. Två gånger om året betalas era verksamhetsmedel ut från Kulturens till er.

Kom ihåg att Kulturens kan hjälpa er på fler sätt än bara med verksamhetsmedel när ni samarbetar med dem. Varför inte ta del av alla de gratis kurser i många ämnen som Kulturens erbjuder? Det finns kurser i bland annat föreningskunskap och arrangörskap. Du kan också söka kompetenscheckar så att du kan utveckla ditt ledarskap. Det kan handla om att kunna besöka en workshop eller festival för att lära er mer om något som ni vill göra mer av i er förening. Slutligen kan ni söka projektbidrag från Kulturens när ni vill göra något extra projekt utöver er vanliga verksamhet.

Vill du veta mer?

Är ni intresserade av att veta mer om Kulturens – studieförbundet för oss?

Kulturens bildningsförbund
X