RUM:s teckning
i

RUM anpassar självklart sin verksamhet efter myndigheternas rekommendationer rörande coronaviruset.

I nuläget innebär det att RUM:s distrikt och nationellt fortsätter med de verksamheter som restriktionerna tillåter, men att vissa anpassningar kan komma att ske. Självklart informeras ni löpande om ni på något sätt skulle beröras av detta.

Vi förnyar och anpassar MusikRUM 2021! Mer information kommer snart.

Har du några frågor så maila till info@rum.se och för medlemsrelaterade frågor till medlem@rum.se.

Landslaget i Blåsmusik

 

Blåslandslaget repeterar på KMH 2019.  Foto: Hanna Fred Ekman

Vad är Landslaget i Blåsmusik?

RUM:s målsättning med projektet är att skapa landets bästa blåsorkester och att genom deltagarna inspirera det lokala blåsmusiklivet i hela landet, liksom att bevara och utveckla den svenska blåsmusiktraditionen.

Landslaget har funnits sedan 1975 men har haft olika namn under åren, som Nationsungdomsorkestern och RUM:s Blåsarsymfoniker. De flesta av landets professionella blåsare och slagverkare, och de flesta musiklärarna, har varit Landslagsspelare, även om de kallar det någonting annat. Av alla de ca. 2000 musikanter som under åren varit Landslagsspelare, har de flesta valt att fortsätta sitt musicerande som engagerade amatörer.

Landslaget är unikt i svenskt musikliv. En bättre blåsorkester finns knappast, eftersom förutsättningarna är helt unika för en amatörorkester. Repertoaren blir utmanande, besättningen blir fulltalig och nivån sätts av din egen förmåga.

Landslaget leds av en professionell dirigent. I år 2020 är det Helge Haukås, som inte bara har en lång karriär som dirigent utan som också undervisat i dirigering vid Grieg-akademien i Bergen. Till sin hjälp har han instruktörer på samtliga instrument som alla är erfarna orkestermusiker.

Hur blir jag landslagsspelare?

För att bli landslagsspelare måste du göra en provspelning, redan det en spännande utmaning. Provspelningarna brukar ske från slutet av januari till början av mars, på många platser i landet, från Lund i söder till Piteå i norr. Anmälan till provspelningarna öppnar i december.
Skulle du blir uttagen till Landslagsspelare får du under senare delen av sommaren uppleva ett Landslagsläger under åtta dagar och en efterföljande konsertperiod på fyra dagar.

VM vart fjärde år

VM i Blåsmusik arrangeras vart fjärde år i Kerkrade i Nederländerna och då tävlar Landslaget mot orkestrar från hela världen. Vi bygger redan nu Landslaget för VM 2021 och vill du vara med då, så ta chansen nu!

2015 vann Landslaget Svenska Mästerskapen för blåsorkestrar i Linköpings Konserthus.
2013 erövrade Landslaget en Guldmedalj vid WMC i Kerkrade, Holland.

 

Landslaget genom tiderna

HÄR hittar du en förteckning över alla tidigare års landslagsspelare.

 

Landslaget i blåsmusik spelar ”The Unknown Journey” av Philip Sparke.
The Swedish National wind band plays ”The Unknown Journey” by Philip Sparke.
Dirigent/conductor: Helge Haukås
Recorded live in Mjölby July 25th, 2017

 

För frågor om Blåslandslaget, kontakta Perry Göransson perry.goransson@rum.se.

 

 

Följ gärna Blåslandslaget på facebook!

 

Blåslandslaget sponsras av:

                     

X