300 miljoner donerade till Operan – ett stöd också till unga kulturutövare?

Kungliga Operan totalrenoveras och byggs ut med en ny scen med barn och unga i fokus. Privata aktörer bidrar med 300 miljoner och betonar särskilt vikten av att barn och unga gynnas av pengarna. Vi i RUM gläds åt beskedet och hoppas att satsningarna på scenen fortsätter med stöd också till unga kulturutövare.
Nyligen offentliggjordes att Kungliga Operan i Stockholm ska miljardrenoveras och att privata aktörer bidrar med 300 miljoner kronor till en utbyggnad av operan. Donatorerna Antonia Ax:son Johnson, Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond och Erling-Perssons Stiftelse ger 100 miljoner var till den nya delen av operan.
Pengarna ska bekosta en utbyggnad av operan. Den nya byggnaden omfattar en över 3000 kvadratmeter stor yta och i den kommer det utöver nya balettsalar och en publikterass även att rymmas en helt ny andrascen. Den nya scenen hoppas Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren framför allt kommer möjliggöra mer barn- och ungdomsverksamhet. Han hoppas även att det uppdaterade huset ska kunna locka en ny publik.
”Vi ska ha lägre trösklar så att ännu fler vill komma in och upptäcka vår värld, både barn och vuxna” säger Fredrik Lindgren i en intervju i Dagens Industri.
Erling-Perssons Stiftelses ordförande Stefan Persson är också särskilt mån om att barn och unga gynnas av de medel man bidrar med.
”För Erling-Perssons Stiftelse är det extra viktigt att barn och unga nu får ett ännu större utbud samt en egen scen på Operan”, kommenterar Stefan Persson donationen i ett pressmeddelande.
Vi i RUM tycker det är mycket förhoppningsfullt att man i den här typen av satsningar vill verka särskilt för barn och unga. Det är oerhört glädjande att donatorerna särskilt värnar om det musicerande kulturlivets yngre målgrupper. Vi spetsar emellertid alltid öronen lite extra när vi hör om satsningar för barn och unga där man berättar att fokus ligger just på utbudet.
Om den nya operascenen ska bli de ungas egen scen ser vi också gärna unga utövare på den. Utan satsningar på förutsättningarna för själva utövarna blir nya scener endast en satsning på kultur presenterad för en ung publik, inte en satsning på unga kulturutövare. Förhoppningsvis är detta också en del av huvudtanken kring den nya operascenen. Idag ser vi emellertid alltför ofta hur barn och unga ses som konsumenter av ett kulturutbud som vuxna bestämmer åt dem.
Vi vill därför skicka med en viktig påminnelse till alla aktörer som i likhet med Erling-Perssons Stiftelse vill satsa på just barn och unga: satsa lika mycket på de unga som utövar kulturen som utrymmet och formen för kulturen i sig. Det är en samhällsekonomiskt lönsam investering. I dagsläget är stöd inom kultursektorn ofta väldigt nischade och fokuserar på den professionella kulturutövaren. Detta exkluderar nästan alltid barn och unga, som per automatik inte är professionella musiker utan barn och unga med skolplikt och skolan som huvudsysselsättning.
Stötta gärna våra fina nationalscener med barn och unga i åtanke, det är vi väldigt tacksamma för. Men tänk också på hur stödet till bred och kvalitativ verksamhet för landets unga kulturutövare är en förutsättning för en framgångsrik satsning på barn och ungas kulturliv. Det är idag viktigare än någonsin.
Caroline Näsström
Förbundsordförande RUM – Riksförbundet Unga Musikanter