RUM:s teckning
i

RUM anpassar självklart sin verksamhet efter myndigheternas rekommendationer rörande coronaviruset.

I nuläget innebär det att RUM:s distrikt och nationellt fortsätter med de verksamheter som restriktionerna tillåter, men att vissa anpassningar kan komma att ske. Självklart informeras ni löpande om ni på något sätt skulle beröras av detta.

Har du några frågor så maila till info@rum.se och för medlemsrelaterade frågor till medlem@rum.se.

RUM:s blåslandslag 2019

RUM:s blåslandslag

Vad är RUM:s blåslandslag?

Målsättningen för RUM med RUM:s blåslandslag är att skapa landets bästa blåsorkester och att genom deltagarna inspirera det lokala blåsmusiklivet i hela landet, liksom att bevara och utveckla den svenska blåsmusiktraditionen.

RUM:s blåslandslag har funnits sedan 1975 men har haft olika namn under åren, som Nationsungdomsorkestern och RUM:s Blåsarsymfoniker. De flesta av landets professionella blåsare och slagverkare, och de flesta musiklärarna, har varit Landslagsspelare, även om de kallar det någonting annat. Av alla de ca. 2000 musikanter som under åren varit Landslagsspelare, har de flesta valt att fortsätta sitt musicerande som engagerade amatörer.

RUM:s blåslandslag är unikt i svenskt musikliv. En bättre amatörblåsorkester finns knappast, eftersom förutsättningarna är helt unika för en amatörorkester. Repertoaren blir utmanande, besättningen blir fulltalig och nivån sätts av din egen förmåga.

Landslaget leds av en professionell dirigent. I år 2021 är det Helge Haukås, som inte bara har en lång karriär som dirigent utan som också undervisat i dirigering vid Grieg-akademien i Bergen. Till sin hjälp har han instruktörer på samtliga instrument som alla är erfarna orkestermusiker.

Hur blir jag landslagsspelare?

För att komma med i RUM:s blåslandslag måste du bli antagen genom provspelning och nu är det dags att provspela.

Provspelningen kommer 2021 att ske digitalt och spelas in. Du kommer inför din provspelning att få en länk skickade till den mailadress du anger vid anmälan.

Datumen för provspelningen 2021 är 1-4 och 8-11 februari kl:16-21 samt 6-7 och 13-14 februari kl:13-18. I Doodlen väljer du den tid som passar dig av de tider som finns kvar.

Provspelningen består av dessa delar:

Det obligatoriska stycket kommer du att få tillgång till genom bekräftelsemejlet efter att du anmält dig.


Om du blir uttagen, får du som landslagsspelare uppleva ett landslagsläger i Lunnevad med en efterföljande konsertperiod. Detta sker 2-14 augusti 2021.

VM vart fjärde år

VM i Blåsmusik arrangeras vart fjärde år i Kerkrade i Nederländerna och då tävlar Landslaget mot orkestrar från hela världen. Då corona-restriktionerna fortfarande påverkar både sammankomster och resor, så får vi se när vi deltar i VM nästa gång.

2015 vann Landslaget Svenska Mästerskapen för blåsorkestrar i Linköpings Konserthus.
2013 erövrade Landslaget en Guldmedalj vid WMC i Kerkrade, Holland.

Landslaget genom tiderna

HÄR hittar du en förteckning över alla tidigare års landslagsspelare.

RUM:s blåslandslag spelar ”The Unknown Journey” av Philip Sparke.
RUM:s Swedish National wind band plays ”The Unknown Journey” by Philip Sparke.
Dirigent/conductor: Helge Haukås
Recorded live in Mjölby July 25th, 2017

För frågor om RUM:s blåslandslag, kontakta Perry Göransson perry.goransson@rum.se.

Följ gärna RUM:s blåslandslag på facebook!

Blåslandslaget sponsras av:

SVuB - Sveriges Unga Blåsare
Kulturens bildningsförbund
X