RUM:s teckning
RUM:s blåslandslag 2019

RUM:s Blåslandslag

Vad är RUM:s Blåslandslag?

RUM:s Blåslandslag består av ungdomar mellan 15 och 25 år med målsättningen att skapa landets bästa blåsorkester och att genom deltagarna inspirera det lokala blåsmusiklivet i hela landet, liksom att bevara och utveckla den svenska blåsmusiktraditionen.

RUM:s Blåslandslag har funnits sedan 1975 men har haft olika namn under åren, som Nationsungdomsorkestern och RUM:s Blåsarsymfoniker. De flesta av landets professionella blåsare och slagverkare, och de flesta musiklärarna, har varit Landslagsspelare, även om de kallar det någonting annat. Av alla de ca. 2000 musikanter som under åren varit Landslagsspelare, har de flesta valt att fortsätta sitt musicerande som engagerade amatörer.

RUM:s Blåslandslag är unikt i svenskt musikliv. En bättre amatörblåsorkester finns knappast, eftersom förutsättningarna är helt unika för en amatörorkester. Repertoaren blir utmanande, besättningen blir fulltalig och nivån sätts av din egen förmåga.

Landslaget leds av en professionell dirigent. I år 2021 är det Helge Haukås, som inte bara har en lång karriär som dirigent utan som också undervisat i dirigering vid Grieg-akademien i Bergen. Till sin hjälp har han instruktörer på samtliga instrument som alla är erfarna orkestermusiker.

Hur blir jag landslagsspelare?

För att komma med i RUM:s Blåslandslag måste du bli antagen genom provspelning. Provspelningarna brukar pågå under januari och februari. Information om detta kommer under slutet av höstterminen.

Årets provspelningar är klara, men du är varmt välkommen att söka nästa år!

Sommaren 2021

Den 2-14 augusti får du, om du blir uttagen som landslagsspelare, uppleva ett intensivt och roligt landslagsläger i Lunnevad som sedan avslutas med flertalet konserter på olika platser. Planeringen av konsertplatser är i full gång och kommer uppdateras så snart det är klart.

PRIS
Kostnaden för att delta är 3950kr per antagen landslagsspelare.
I detta ingår:

OBS! Resa till lägret och hem från lägret ingår ej, detta bekostar den antagna själv.

Du vet väl att det finns flera bidrag och stipendier du kan söka för t.ex. anmälningsavgiften?
Vi har samlat några av dem HÄR.

VM vart fjärde år

VM i Blåsmusik arrangeras vart fjärde år i Kerkrade i Nederländerna och då tävlar Landslaget mot orkestrar från hela världen. Då corona-restriktionerna fortfarande påverkar både sammankomster och resor, så får vi se när vi deltar i VM nästa gång.

2015 vann Landslaget Svenska Mästerskapen för blåsorkestrar i Linköpings Konserthus.
2013 erövrade Landslaget en Guldmedalj vid WMC i Kerkrade, Holland.

Landslaget genom tiderna

HÄR hittar du en förteckning över alla tidigare års landslagsspelare.

RUM:s Blåslandslag spelar ”The Unknown Journey” av Philip Sparke.
RUM:s Swedish National wind band plays ”The Unknown Journey” by Philip Sparke.
Dirigent/conductor: Helge Haukås
Recorded live in Mjölby July 25th, 2017

För frågor om RUM:s Blåslandslag, kontakta manager Perry Göransson perry.goransson@rum.se.

Följ gärna RUM:s Blåslandslag på facebook!

RUM:s Blåslandslag arrangeras i samarbete med

SVuB - Sveriges Unga Blåsare
Kulturens bildningsförbund
X