Stöd oss

MusikRUM

MusikRUM kallar vi vår årliga barn- och ungdomsfestival. Festivalen vänder sig till ungdomar 10-25 år från hela landet, med ett levande intresse för musik och dans.

MusikRUM är ett samarbete med studieförbundet KulturensSvUB – Sveriges Unga Blåsare och regionala musik- och kulturskolor.

Workshops

Tidigare år har vi genomfört MusikRUM i Örebro och Västerås. 2022, provade vi ett nytt koncept och arrangerade MusikRUM på åtta platser runt om i landet, för att så många ungdomar som möjligt skulle kunna delta.

2022 gjordes tre workshops. Vi repade och spelade in årets MusikRUM-stycke: Alice av Linnea Henriksson. Alice gjordes i instrumentala arrangemang och i körversioner med hjälp av Caroline Karpinska. Danskoreografin gjordes i en lättare och en mer avancerad variant av Kristine Westman Elorza. Se ett smakprov från dansen här!

Vi lärde oss att spela på kroppen tillsammans med Body Beatbox, också det ett återkommande inslag på festivalen. Rytmer blandades med sånger och steg i en halsbrytande lekfull groove-verkstad.

Vi gjorde också en improvisationsworkshop där alla som spelar och sjunger lärde sig fraser och skalor som fungerade att improvisera på till en bakgrund av loopar och enkla upprepande stämmor. Till detta skapade dansarna en improviserad dans med hjälp av en danspedagog.

Här kan du få en glimt av hur MusikRUM såg ut 2022.

Tävlingar

Vi har en lång tradition med olika musiktävlingar under MusikRUM. 2022 hade vi fem olika tävlingar, med olika tävlingsklasser i varje kategori: 2022 hade vi en blåsorkestertävling, ett körmästerskap, en stråkorkestertävling, en symfoniorkestertävling och en band-/ensembletävling.

Blåsorkestertävlingen genomförs i tre klasser, allt från orkestrar som är alldeles i början av sin musikaliska karriär till de mer avancerade.

Körmästerskapet i MusikRUM är Sveriges enda körtävling för barn och ungdom. Oavsett om du är en diskant-nybörjarkör eller en avancerad SATB-kör, så kan du vara med. Det enda som behövs är tio deltagare och en stark lust att sjunga!

Även tävlingen för stråkorkestrar och symfoniorkestrar genomförs i olika klasser. Både nybörjare och mer avancerade är välkomna att ställa upp.

Band-/ensembletävling var ny för året och deltagarna kunde ställa upp i kategorierna popgrupp, rockgrupp, folkmusikgrupp, kammarmusik och övriga mindre ensembler.

Nästa MusikRUM

MusikRUM har varit en väldigt omtyckt festival, men vi tror att det här projektet har ännu större potential. Just nu pågår arbetet med att se hur vi kan ta nästa steg med MusikRUM och 2024 tar festivalen därför en paus.

Håll ögonen öppna för att se vad som händer!

X